Dakraammontage.com - Onbetwist uw dakraam specialist - Montage

U Bevindt zich hier: Dakraammontage.com >  Informatie > Montage

Montage

Montage van een dakraam.

 1. Plaats bepalen.
  Eerst word  de meest geschikte
  plaats om het dakraam te plaatsen bepaald. De grootte van het dakraam is meestal zo,n 10% van de totale vloeroppervlak van de ruimte,dus bij een kamer van 25m² zou een dakraam van 2,5m² voor een juiste lichtinval zorgen. Om zowel zittend als staand door het dakraam te kunnen kijken moet het zo,n 90cm van de vloer geplaatst worden
  Ook is het fijn als het dakraam makkelijk te openen en te sluiten is.Dan worden de contouren van het dakraam op het dakbeschot licht afgetekend.Nu is te zien of het dakraam tussen de gordingen past.
 2. Afstand meten.
  Voor het plaatsen van een groot dakraam moeten we de balkconstructie van het dak veranderen en dat vereist de nodige kennis.We meten de afstand tussen de 2 gordingen waar het raam tussen moet komen(zie afb).We zagen dan 2 balken op die maat af dit zijn de raveelbalken.
 3. Gordingbalk doorzagen.
  We tekenen dan de plaats af waar de gording doorgezaagd moet worden;Dakraam + dikte van de raveelbalk.                                                                                                                    Deze word met een handzaag doorgezaagd.                  
 4. Raveling maken                                                                                                                                                                                                                                                                                             Nu bevestigen wij d.m.v schroeven/draadnagels de raveling      
 5.  
 6. Mangat maken                                                                                                                                                                                                                                                                                                We maken een gat van circa 50cm x 50 cm met een schrobzaagje of een reciprozaag.Dan verwijderen we dit luikje en van hieruit kunnen we dakpannen weghalen.Tijdens dit werk kunnen er dakpannen naar beneden vallen.Wij zetten dan ook de tuin af met roodwit lint.
 7.  
 8.                  
 9. Dakopening uitzagen                                                                                                                                                                                                                                                               
 10. We boren op de hoekpunten van de contouren van het dakraam door het dakbeschot en controleren ook of we wel genoeg pannen hebben weggehaald.Vervolgens zagen we de opening van het dakraam eruit.
 11. Kozijn plaatsen
 12. Nu halen we de ruit eruit en plaatsen het kozijn in de raamopening met de bijgeleverde beugels.Hier letten we goed op dat we boven een rij pannen beginnen zodat we later niet pannen moeten slijpen onder het dakraam.Wat wel aan te raden is is  om de golf een beetje uit de pan te slijpen zodat het lood netjes aansluit!
  Als er toch pannen geslepen moeten worden onder het lood dan boren we deze met r.v.s schroeven vast.Uiteraard komen deze schroeven onder het lood.
 13.        
 14.  
 15. Gootstukken aanbrengen
 16. We plaatsen nu eerst het onderste gootstuk die is voorzien van een loodslab.Daarna komen de zij en boven gootstukken.Om het lood netjes aan te laten sluiten kloppen we hem goed aan.
 17.   
 18. Pannen terugleggen
 19. We leggen nu zoveel mogelijk hele dakpannen terug.Als de pannen te strak tegen de zijkanten aanzitten slijpen we hier wat vanaf.Het is beter om een beetje vrij te zitten voor een goede werking van het dakraam en om verstoppingen door bladeren etc te voorkomen.
 20. Ruit terugplaatsen
 21. We plaatsen de ruit terug in het kozijn en kijken of deze goed scharniert.
 22.                 
 23.  
 24. Binnenkant afwerken
 25. Meestal komt hier 9mm multipex maar dat is aan u welke materiaal keuze u heeft.
 26. Als er vragen zijn kunt contact opnemen met Dakraammontage.com

 

 

  

     

 

    

          

  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
 

Delen: